Trabucaires ‘Els Voladors’
La colla dels trabucaires d’Igualada ‘Els Voladors’ es va fundar l’any 2008. Els voladors era una munició especial usada pels sometents igualadins i anoiencs que van participar en les batalles del Bruc. Un element festiu molt important recuperat per aquesta colla és la Tronada, que consisteix en un rec de pólvora, fet al terra, sobre el qual es dipositen uns mascles o morters i trons més petits que detonen al pas de la flama. És un acte de valor patrimonial de primer ordre, amb una espectacular i marcada personalitat.
Associació Gegants Vells d’Igualada
El 2016 la Federació recuperà les figures dels Gegants Vells d’Igualada, elements cabdals de la Festa Major durant la segona meitat del XIX i primer terç del XX que es van perdre o probablement destruir durant la Guerra Civil espanyola entre els anys 1936-1939. Les figures varen fer la seva primera aparició a la Festa Major 2016 fruit d’un procés de construcció que durà dos anys a càrrec del navarrès Aitor Calleja. És la colla de portadors oficials dels Gegants Vells.
Ball de Sant Miquel i els Diables
El Ball de Sant Miquel i els Diables va ser recuperat el 2011. Un dels trets distintius d’aquest ball és la representació del ball parlat amb la Lluita de Sant Miquel i els Diables. A part del text propi del ball parlat, els diables reciten versos de caire burlesc que fan referència a persones o esdeveniments de l'actualitat. Des del 2017 formen part de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, que agrupa aquelles colles que utilitzen i volen utilitzar un model tradicional de ball de diables, sigui el model penedesenc o el model del Baix Camp.
Ball de Pastorets d’Igualada
La recuperació del Ball de Pastorets d’Igualada es va presentar el 2010. Tot i això, no va ser fins al 2011 que van actuar per primera vegada amb el ball parlat i quatre coreografies elaborades a la Festa Major d’Igualada. El Ball de Pastorets, a part de diverses coreografies també compta amb un ball parlat amb un repertori de personatges: rabadà, majoral, filosa i pastors. En aquest ball parlat es reciten versos on s'escenifica la vida del grup de pastors. Per acabar aquest ball es realitzen les figures del pont i la bóta.
Ball de Cercolets d’Igualada
L'antic Ball de Cercolets d'Igualada va néixer l'any 1828 i es va dissoldre cap al 1928. El ball amb cèrcols, però, no va desaparèixer del tot a la ciutat, ja que es va mantenir a càrrec d'esbarts o altres colles, com Bitrac Dansa. L'any 2010 es va restablir de nou la Colla del Ball de Cercolets d'Igualada, formada per 26 balladors. La colla va recuperar també el ball parlat, en el que s'introdueix un diàleg entre els balladors, l'àngel i el dimoni. Per acabar aquest ball es realitzen les figures del pont i la bóta en la que l'àngel s'enfila i desafia al dimoni.
Ball de Bastons d’Igualada
El Ball de Bastons d'Igualada es va presentar a la Festa Major d'Igualada el 2009 fruit de les inquietuds d'un grup de persones per recuperar el Ball de Bastons d'Igualada, datat per primera vegada el 1687 i que a principis del segle passat va desaparèixer. La recuperació d’aquest ball és una proposta potent que posa en valor tota l’esplendor barroc del Ball de Bastons d’Igualada. Actualment forment part de l’entitat una quinzena de balladors i tenen una desena de coreografies.