La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) és una organització cultural sense ànim de lucre constituïda per entitats autònomes de la ciutat que participen activament de la seva tradició festiva popular.

A dia d’avui la Federació aplega a més de 300 persones pertanyents a les 6 entitats següents:

  • Ball de Bastons d’Igualada
  • Ball de Cercolets d’Igualada
  • Ball de Pastorets d’Igualada
  • Ball de Sant Miquel i els Diables
  • Trabucaires d’Igualada “Els Voladors”
  • Associació Gegants Vells d’Igualada

La Federació és doncs una associació integradora dels diversos esforços individuals amb l’objectiu comú de defensar un model de festa patrimonial concret, i específicament centrada en el seguici tradicional històric de la ciutat d’Igualada.

La FESTHI es regeix de democràticament tal i com estipulen els seus estatuts, amb un nucli format pels representants de cada entitat integrant.

La seva seu social és a l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, institució centenària amb fort compromís cultural i de gran arrelament a la ciutat.

(torna a l’inici)

Història i raó de ser

La FESTHI va ser formada a finals de l’any 2010 per les entitats Ball de Bastons, Ball de Cercolets, Moixiganguers i “Els Voladors” Trabucaires, a la qual es van afegir aquell mateix any el Ball de Pastorets i el Ball de Sant Miquel i els Diables.

La creació de la Federació ve motivada per la curiositat i l’interès d’un grup de persones i entitats en el patrimoni tradicional i històric local. De forma paral·lela a la tendència impulsada des de l’Ajuntament al llarg dels últims anys (la d’enriquir la imatgeria de la ciutat amb elements de nova creació), els membres de la Federació també tenen la inquietud de posar en valor el passat i la riquíssima tradició del nostre seguici festiu, molta de la qual no s’ha conservat al llarg dels últims temps. En conseqüència, la mancomunió dels esforços individuals en una Federació del Seguici és pensada com un mitjà més per contribuir a aquest gran projecte comú que és, en el fons, la millora de la cultura i la festivitat igualadines.

La primera part del 2011 fou un període de consolidació de l’entitat, en la qual s’acordà el conveni amb l’Ateneu Igualadí i es començaren a engegar projectes. L’organització d’unes jornades de cultura tradicional i la celebració de la diada de Sant Bartomeu foren els dos plats grans del primer any de la federació. L’any següent, el 2012, es donà continuïtat a les jornades de cultura tradicional i es va completar, a través de donacions privades, la reproducció de la imatge processional de Sant Bartomeu, la qual va sortir al carrer per primer cop en el seguici processional de Festa Major. En l’última part del 2012 i principis del 2013, l’activitat de la federació s’ha centrat en la redacció de propostes d’ordenament de la Festa Major de cara als propers anys.

(torna a l’inici)

Objectius i eixos d’actuació

L’objectiu principal de la Federació és dotar a la ciutat d’Igualada d’un seguici festiu de gran qualitat i rigor on hi hagi els elements tradicionals i històrics en el dia que originàriament sortien, per Sant Bartomeu, patró d’Igualada, tot plegat amb una finalitat lúdica i divulgativa.

L’execució d’aquests objectius es concreta en tres eixos bàsics d’actuació:

Recerca

  • Seguir amb la trajectòria de recerca i assessorament assolida en les recuperacions anteriors.

Actuació

  • Afegir-nos a la festa, juntament amb les manifestacions ja existents, amb aquesta visió patrimonial.
  • Garantir la preservació de cadascun dels elements festius tradicionals i històrics de cara al futur.
  • Recuperar, mantenir i divulgar el passat tradicional festiu igualadí amb rigor i fidelitat històrica.

Difusió

  • Conscienciar a la ciutadania del valor patrimonial, cultural i immaterial que per a la nostra ciutat té aquest passat.
  • Promocionar i difondre entre la població aquest patrimoni històric.
  • Promoure espais de debat i reflexió sobre la cultura tradicional.

(torna a l’inici)