La Diana
Diana és una forma igualadina que designa la sortida pels carrers d’una música i dels balls i elements festius del seguici a primera hora del matí per tal de despertar la població i situar-la en disposició d’encarar els actes troncals de la Festa Major. O sigui, la diada de sant Bartomeu que s’escau el 24 d’agost.
Aquest terme deriva de la sortida de les bandes de música, que antigament es contractaven sovint a un regiment militar, d’aquí la denominació. Sembla que antigament ho devia fer el tabal de la Patera, ja que així s’havia conservat a Berga quan, al punt de la mitjanit precedent, sortia tot sol a donar el bon jorn a les autoritats.
Des dels primers programes d’actes que es conserven, cap a 1850, sabem que a Igualada hi participava tota la comparseria, la qual es dispersava pels carrers mentre feia la capta a les cases benestants, tal i com s’havia vist el vespre anterior a la Passacalle. La Diana es va recuperar l'any 2021 amb una molt bona rebuda per part de tota la ciutat, tots els barris van poder veure passar pels seus carrers part del seguici festiu.
La Processó de Sant Bartomeu
La Processó transcorre pel centre de la ciutat i té com a autoritat principal la imatge de Sant Bartomeu i els Portants d’Honor, així com el Penó de la Ciutat. Quan el seguici arriba a la Plaça de l’Ajuntament tota la comparseria al mateix temps saluda a la imatge. Seguidament es dispara una petita tronada i, enmig dels sons de campanes i dels coets el conjunt es dirigeix en el mateix ordre cap a la Basílica, on té lloc l’Entrada i el cant dels Goigs, presidits per la imatge. Després es retorna solemnement el Penó a l’Ajuntament i el tabaler fa el darrer toc des del balcó principal de la casa consistorial.
La Diada de Sant Bartomeu
L’any 2011 la Federació va aprovar un protocol escrit el qual, des del 2012, regeix el funcionament del seguici processional de Sant Bartomeu que es fa el dia 24 d’agost, així com el funcionament dels actes on aquest fa aparició: el trasllat, les vespres, l’ofici i la missa del mateix dia 24 que precedeix la processó, la processó amb l’entrada i cant dels goigs, així com el retorn de la imatge del Sant a l’església del Roser, on queda exposada tot l’any.
L’ofici
Celebrat ininterrompudament des del segles XIV-XV, des de 1977 se celebra el diumenge més proper a la diada patronal. Hi assisteix l’Ajuntament en ple i sovint s’hi convida a tots els alcaldes dels municipis de la comarca. A l’ofertori hi dansa l’Àliga i, després dels Goigs, també el Ball de Bastons hi ofrena una pavana o ball d’acatament breu al Sant. A la sortida d’Ofici hi ha els pilars de salutació a les autoritats, els quals aixequen les colles castelleres que participen a la diada que es realitza a continuació.
La Passacalle
Anomenada també Passada, era un acte festiu ben definit: sortint de les completes que es cantaven a Santa Maria el vespre de la vigília de Sant Bartomeu, una música recorria els carrers de la població per tal d'anunciar la festa i encomanar l'alegria. Ho feia acompanyada de tota la comparseria del seguici, per tal de visitar les autoritats i gent notable (passant per les seves cases i domicilis.). La Passacalle es recuperà el 2016 amb un èxit rotund. Des d'ençà, cada any la ciutat pot tornar-la a viure el dia 23 d'agost al vespre pels carrers del centre d'Igualada.
El trasllat i el retorn del Sant
El trasllat i el retorn del Sant són els desplaçaments de la imatge del Sant de l’església del Roser cap a la Basílica i viceversa. El trasllat i retorn són dos actes molt propis del model festiu quan es dóna el fet que la imatge patronal resideix habitualment en un altre edifici que no és l’església principal. En els dos actes hi pren part el seguici, tot i que no sempre hi ha focs artificials o parades aèries de pirotècnia.
Exhibició de danses i balls parlats
La Federació ha cregut necessari trobar un espai durant la Festa Major perquè el Ball de Bastons d’Igualada, el Ball de Cercolets d’Igualada i el Ball de Pastorets d’Igualada, que conten amb una sèrie de coreografies molt treballades, puguin exhibir les seves respectives danses de lluïment i balls parlats en un marc idoni. Al seu torn, el Ball de Sant Miquel i els Diables, també realitza el seu ball parlat amb els versots.
La Tronada
Per Sant Bartomeu els trabucaires d’Igualada ‘Els Voladors’ són els encarregats de coordinar la tronada. L’acte consisteix en un rec de pólvora, fet al terra, sobre el qual es dipositen uns mascles o morters i trons més petits que detonen al pas de la flama. És un acte de valor patrimonial de primer ordre, amb una espectacular i marcada personalitat. A Igualada, es té constància de la detonació de pólvora amb mascles ja al segle XVIII. Per dotar a l’acte de la importància i solemnitat ritual que es mereix, la colla de trabucaires van creure oportú que cada any la tronada l’encengués alguna persona de la ciutat que formés part activa de la vida associativa de la ciutat i, sobretot, de les entitats que fan possible la Festa Major. La primera edició de la tronada va ser l’any 2010, amb quatre morters, i en l’actualitat ja sobrepassa la vintena de morters.
Engalanament de carrers
Igualada té una tradició en la decoració de carrers amb material com papers, fusta i boix, tant per les festes de barri com pel Corpus i la Festa Major. Uns grups de joves dels diversos balls i entremesos de la Federació, organitzats per una colla de voluntaris, s’encarrega de guarnir la Rambla i la plaça de Pius XII. Des de l’Ajuntament es mobilitzen els grups locals d’escoltes per penjar domassos amb elements de la festa als balcons de varis indrets del nucli antic els dies previs a la Festa Major.